Zaměstnanecké benefity a jejich vnímání zaměstnanci psychiatrické nemocnice - Vošický, David; Kandilaki, Daniela, 1985-; Hiršová, Miloslava, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2023)
Diplomová práce se zabývá vnímáním zaměstnaneckých výhod v Psychiatrické nemocnici Havlíčkův Brod. Cílem je zmapovat, jak zaměstnanci a management psychiatrické nemocnice vnímají benefity v kontextu Herzbergovy dvoufaktorové teorie motivace. Teoretická část práce poskytuje komplexní přehled o významu a roli zaměstnaneckých benefitů, zejména s ohledem na jejich dopad na fluktuaci zaměstnanců. Empirická část analyzuje fluktuaci a poskytované benefity. Dále práce hodnotí výsledky kvantitativního výzkumu, který byl proveden formou dotazníkového šetření. K vyhodnocení dat je použita metoda chí-kvadrát test a Fisherův kombinatorický test. Výzkum poukazuje na zjištění, že míra fluktuace v nemocnici mezi lety 2018 až 2022 je relativně stabilní, průměrně 6 %. Další zjištění odhalují rozdílné perspektivy vedoucích a řadových zaměstnanců ohledně toho, co považují za motivující a co za hygienické faktory a zdůrazňují, že postoj k finančním benefitům se liší v závislosti na věkové skupině zaměstnanců. Závěr práce nabízí možné směry dalšího výzkumu.
Vedoucí práce: Daniela Kandilaki
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses