Vytvoření a predikce ratingu hráče - Hrdinka, Jakub; Fojtík, Jan; Zimmermann, Pavel, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Práce se zaměřuje na tvorbu celkového hodnocení hráče, které je vytvořeno pouze na základě dat. Toho hodnocení je následně porovnáno se skutečností a dvěma sportovními simulátory. Pro vlastní modely byly použity data ze stránky FootyStats. Data se týkala hráčů první anglické ligy ze sezóny 2021/22. Byly zhotoveny tři modely – pro obránce, záložníky a útočníky. Následně byl vytvořen jednoduchý predikční model, který predikoval hodnocení pro mladé hráče. Toto porovnání ukázalo, že hráči, kteří dosahovali nejvyššího hodnocení v dané práci jsou i těmi nejlepšími v realitě i v obou simulátorech. Tím je potvrzeno, že oba simulátory do určité míry využívají pro své hodnocení reálná data. Odchylka nastala pouze u hráčů na pozici obránce. Model pro obránce se nejvíce lišil od reality a obou herních simulátorů, protože příliš zvýhodňoval hráče na pozicích střední obránce, a naopak krajní obránci nebyli tolik doceněni. Kvůli zaměření se především na obranné vlastnosti nemohli hráči na kraji hřiště konkurovat těm uprostřed, protože ti na kraji mají i ofenzivní úkoly a nebrání tolik jako ti ve středu pole. Model pro záložníky a útočníky byl velice přesný ve všech ohledech. Obránce by bylo vhodné rozdělit do modelů pro střední a krajní obránce. Pro krajní obránce by bylo náležité vyměnit několik obraných atributů hodnocení za útočné. Celkově jsou dané modely přesnější, než bylo před začátkem práce předpokládáno. Práce může pomoci pochopit jakým způsobem jsou vytvářena hodnocení v oněch dvou sportovních simulátorech. Následně práce ukazuje, že zacházení s daty a jejich následné vyhodnocování může velmi pomoci komukoliv, kdo se ocitne v profesionálním fotbalovém prostředí.
Vedoucí práce: Jan Fojtík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses