Ocenění společnosti Palírna U Zeleného stromu a.s. - Sedláček, Marek (2023)
Hlavním cílem této diplomové práce je stanovit tržní hodnotu 100% podílu společnosti Palírna U Zeleného stromu, a.s. za účelem prodeje či rozhodnutí o strategickém směřování společnosti v budoucnosti. Ocenění je provedeno pro potřeby ultimátního vlastníka a managementu oceňované společnosti k 31.12.2021. Diplomová práce je tradičně rozdělena do dvou částí. V teoretické části jsou nadefinovány základní pojmy a popsány jednotlivé metody a nástroje oceňování, které jsou následně v praktické části aplikovány na oceňovanou společnost. Hlavní metodou ocenění byla zvolena metoda diskontovaných peněžních toků DCF ve variantě entity. Jako doplňkové metody ocenění jsou využity účetní hodnota a metoda srovnatelných podniků.