Psychodiagnostika pracovníka jako součást výběrového procesu - Tlustá, Nikola; Motlová, Veronika; Válková Tarasová, Olga; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Diplomová práce se zabývá využitím psychodiagnostiky v rámci výběrového procesu zaměstnance. Hlavním cílem je analýza využití psychodiagnostiky pro zvýšení efektivnosti výběrového procesu, konkrétně za využití osobnostního dotazníku Predictive Index. Přínosem práce je inspirace firem, jak aplikovat Predictive Index do praxe a jaká pozitiva jim tato implementace může přinést v rámci zefektivnění výběrového procesu pracovníka. Práce je rozdělena na dvě hlavní části, teoretickou a praktickou. Na začátku teoretické části se práce věnuje obecným poznatkům o osobnosti a jejím vymezení. Další část je poté zaměřena na část týkající se právě získávání a výběru pracovníků. Třetí část se věnuje psychologii osobnosti a pomocí jakých metod ji lze zkoumat. Předposlední a poslední část je zaměřena na samotnou psychodiagnostiku a s jakými konkrétními formami se dnes můžeme setkat, největší část je pak věnována osobnostnímu dotazníku Predictive Index, kde je zaměření na teorii, ale také na reálné příklady z praxe, které jsou využity pro komparaci výsledků v závěrečné části práce. Praktická část vychází z rozhovorů s HR konzultantem a poskytnutých interních dokumentů. Závěry práce a vlastní doporučení vychází na základě získaných teoretických poznatků a z výsledků praktické části. Tato doporučení by mohla být využita pro další zkoumání a využití psychodiagnostiky v rámci výběrového procesu pracovníka.
Vedoucí práce: Veronika Motlová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses