Využití firemní filantropie pro posilování hodnoty značky - Herskovič, Tadeáš (2023)
Tato diplomová práce si klade za cíl prozkoumat, jaký vliv mají aktivity firemní filantropie na vnímání hodnoty značek fast food řetězců McDonald ‘s, KFC a Burger King. Zároveň se zkoumá, zda existují rozdíly ve vnímání filantropie těchto značek mezi demograficky rozdílnými skupinami. V teoretické části práce je na základě literární rešerše vytvořen model filantropické značky. Vychází se z předpokladu, že firemní filantropie má pozitivní dopad na vnímání značky. Praktická část práce obsahuje analýzy a komparaci dat, získaných na základě analýzy sekundárních dat z MML-TGI, analýzy vybraných značek a analýzy dotazníkového šetření. Výsledky ukazují, že filantropie má určitý, ale ne hlavní vliv na vnímání hodnoty značek. Zjistilo se, že filantropické aktivity jsou pro většinu spotřebitelů důležité, avšak nejsou rozhodujícím faktorem při výběru fast-food restaurace. Dále bylo zjištěno, že ženy přikládají filantropickým aktivitám větší význam než muži. Naopak, věkové rozdíly ve vnímání firemní filantropie nebyly statisticky významné. Výzkum přinesl důležité poznatky o chování spotřebitelů v rámci rychlého občerstvení a o vlivu společenské odpovědnosti značek na jejich rozhodování. Výsledky výzkumu jsou limitovány tím, že se nevztahují na celou populaci a nelze je zobecnit. Budoucí výzkumy by měly zahrnovat širší spektrum demografických skupin a geografických oblastí, aby poskytly ucelenější pohled na vztah mezi firemní filantropií a vnímáním hodnoty značky