Vývoj sdílené osobní přepravy v Evropě - Poláková, Markéta (2023)
Tato práce se zabývá vývojem sdílené osobní přepravy v Evropě. Cílem této práce je pomocí analýzy provést komparaci sdílené mobility v evropských zemí, s důrazem na ride hailingové a car sharingové služby. Teoretická část definuje oblast sdílené ekonomiky, sdílené mobility, představuje jednotlivé modely a popisuje jednotlivé hnací síly. Zabývá se také přednostmi a negativy sdílené mobility. Praktická část obsahuje detailní deskripci geneze sdílené osobní přepravy v Evropě a dále samotnou komparaci. V rámci komparace je srovnáváno 10 evropských zemí se zaměřením na Českou republiku.