Strategie v cirkulární ekonomice a hodnocení projektu v podmínkách průmyslového podniku - Hudcová, Terezie (2024)
Diplomová práce prostřednictvím analýzy nákladů a přínosů (CBA) hodnotí reálný investiční projekt společnosti ORLEN UniCRE a.s. a ORLEN Unipetrol a.s. Předmětem zkoumání je otázka, zda přínosy sběru a zpracování použitého kuchyňského oleje převyšují náklady na projekt. Teoretická část představuje biopaliva v kontextu udržitelného rozvoje a cirkulární ekonomiky, popisuje relevantní legislativu a strategický rámec, ze kterého vychází. Praktická část charakterizuje zamýšlenou projektovou variantu, definuje její socioekonomické a legislativní okolnosti a podrobuje ji analýze nákladů a přínosů. Nakonec je provedena analýza rizik, ze které jsou vyvozena doporučení. Investice představuje pro společnost ORLEN Unipetrol ztrátu ve výši 218 milionů Kč, z pohledu širší společnosti by ovšem realizace projektu mohla přinést ekonomický zisk ve výši 1 miliardy Kč. Za určitých okolností může projekt být ziskový i pro investora.