Změny na trhu práce v okrese Praha-východ v průběhu pandemie COVID-19 - Tylová, Michaela (2023)
Cílem této bakalářské práce je identifikovat dopad pandemie COVID-19 na trh práce v okresu Praha-východ. V práci je využívána metoda komparace v letech 2017-2022. Práce se věnuje samotnému trhu práce, a to konkrétně vývoji míry nezaměstnanosti v předpandemickém období, období během pandemie a období po skončení účinnosti protipandemických opatření. V rámci práce je pozornost soustředěna na celou Českou republiku, Středočeský kraj a okres Praha-východ. V rámci práce jsou také analyzovány změny v počtu uchazečů o zaměstnání na Úřadu práce ČR, s ohledem na pohlaví. Analýza na základě využití dat Českého statistického úřadu umožnila zjištění, že pandemie COVID-19 způsobila pokles zaměstnanosti a negativně ovlivnila trh práce v okrese Praha-východ. Důležité je ale vzít v potaz, že ačkoli pandemie trh práce v tomto okresu negativně ovlivnila, stále se jedná o okres v ČR s nejnižší mírou nezaměstnanosti. Zároveň, dle vývoje počtu uchazečů na Úřadu práce zasáhla pandemie napříč ČR, Středočeským kraje a okresem Praha-východ daleko více ženy než muže.