Role ropy v ekonomice České republiky v letech 2016-2022 - Jiránková, Kateřina; Zubíková, Adéla; Ševčíková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Tato diplomová práce se zabývá rolí ceny ropy v české ekonomice. Hlavním cílem diplomové práce je objasnění, jakou roli plní ropa v ekonomice České republiky, a to především v letech 2016–2022. Práce se soustředí na to, jaký vliv má cena ropy na vývoj makroekonomických indikátorů a jaké determinanty mohou cenu ropy přímo ovlivnit. Vyhodnocování vlivu ceny ropy Brent na ekonomiku České republiky probíhalo v rámci teoretické části na základně literární rešerše, která mapovala důsledky kolísání ceny ropy na základní makroekonomické i mikroekonomické ukazatele, rozhodování spotřebitelů a investorů. V praktické části byla pro prozkoumání vlivu vývoje ceny ropy na ekonomické procesy použita nejprve korelační analýza, která využila výpočet Pearsonova korelačního koeficientu a následně byla provedena analýza a komparace dat. Výsledky práce prezentují, že cena ropy může silně ovlivnit vývoj inflace, která následně tento efekt přenese do celé ekonomiky jak na producenty, tak na spotřebitele a v konečném důsledku může být cenou ropy ovlivněn i hrubý domácí produkt.
Vedoucí práce: Adéla Zubíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses