Možné podoby strukturální reformy českého penzijního systému po roce 2022 - Dohnal, Filip; Bartůsková, Lucia; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Cílem této diplomové práce je nalézt vhodnou strukturální reformu penzijního systému v České republice. Reformy jsou utvářeny na základě teoretického poznání penzijních systémů a jejich reforem v Německu, Velké Británii a ve Švédsku. Hlavní přidanou hodnotou práce je vytvoření tří unikátních konceptů strukturální, penzijní reformy v ČR na základě rozboru penzijních systémů sledovaných zemí a analýzy makroekonomických a demografických reálií. Práce obsahuje matematické propočty a predikce praktických dopadů při zavádění konkrétních opatření. Každý návrh reformy zahrnuje rozšíření stávajícího systému o jeden nebo více pilířů. Tím dochází k částečné modelové změně systému směrem od sociálně-demokratického modelu více ke konzervativnímu, liberálnímu, případně neoliberálnímu směřování. Výsledky ukazují, že je možné nadále pokračovat v parametrických úpravách stávajícího systému. Nicméně strukturální změny penzijního systému představují významný kvalitativní krok vpřed a mohou významně přispět ke konsolidaci veřejných financí a celkové stabilitě. Matematicko-pojistná indexace a vyrovnávací mechanismy se ukazují jako ideální prostředek k dosažení finanční stability a udržitelnosti systému. Všechny penzijní systémy sledovaných zemí rovněž disponují nějakým druhem zaměstnaneckých schémat, která nejsou v Českém systému zahrnuta a mohla by významně přispět ke zkvalitnění systému a diversifikaci rizik. Jako nejvíce problematický se ukazuje být přechod od PAYG k FF DC, neboť náklady na změnu způsobu financování jsou příliš vysoké.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses