Determinanty cen ropy, pšenice a zlata na světových trzích 2021-2022 - Novák, Lukáš; Loužek, Marek, 1975-; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Diplomová práce se zaměřuje na teoretickou a praktickou analýzu determinantů cen ropy, pšenice a zlata. V teoretické části jsou diskutovány existující teorie vzácnosti, vyčerpatelnosti a výsledky studií zkoumající ceny komodit. Dále jsou zkoumány komoditní burzy, komoditní indexy, komoditní kontrakty či jejich účastníci. V praktické části je sestaveno 6 ekonometrických modelů pomocí metody nejmenších čtverců. V modelech se projevily jako statisticky významné reálné efektivní směnný kurz a reálná úroková míra.
Vedoucí práce: Marek Loužek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses