Proces sensemakingu a identifikace vzorců chování a dovedností pro zvládání nečekaných situací ve strojírenském odvětví - Joza, Dominik; Šilerová, Lenka; Kundelius, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Diplomová práce pomocí kvalitativního výzkumu identifikuje faktory a vzorce chování, které podporují proces sensemakingu a přispívají k úspěšnému zvládnutí nečekané situace. Cílem práce je identifikace faktorů a vzorců chování a s nimi spojených znalostí a dovedností pracovníků na manažerských a vedoucích pozicích, které podporují proces sensemakingu a tím přispívají ke zvládnutí nečekaných událostí ve společnostech, které působí ve strojírenství. Dílčím cílem je pak určení vlivu pandemie covid-19 na tyto firmy a definování změn, které musely firmy v této turbulentní době plné nečekaných situací provést, aby byly schopny dále fungovat. Na základě provedených rozhovorů s respondenty působících na manažerských a vedoucích pozicích ve strojírenských firmách, a následné analýze se ukázalo, že faktory podporující sensemaking jsou vzdělání a praxe zaměstnanců, rozbor problému a rozhodování v rámci kolektivu, zdroje, jimiž firma disponuje, a tvorba pracovního prostředí a motivujících podmínek. Tyto faktory ovlivňují a umožnují manažerům a ostatním zaměstnancům využít vzorce chování podporující sensemaking. Mezi vzorce chování patří komunikování, všímání si či odhalování problémů v zárodku. Pod vlivem pandemie covid-19 společnosti musely častěji aktualizovat informace o prostředí, ve kterém se nacházejí, musely vynakládat větší úsilí pro odhalení pravé příčiny problému a také se musely poučit do budoucna a situacím začít předcházet.
Vedoucí práce: Lenka Šilerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses