Webová aplikace umožňující uživateli řídit a snižovat rizika a hrozby spojené s investováním do kryptoměn - Mikula, Marek (2023)
Přítomnost kryptoměn nelze v posledních letech přehlédnout. V době psaní této práce cena největší kryptoměny – Bitcoinu – opět atakuje hranici milionu korun českých. A je to právě jeho astronomická cena, která na trh přivádí neinformované investory, kteří si neuvědomují možná rizika investování do tohoto druhu aktiv. Bakalářská práce se zabývá rizikovými faktory investování do kryptoměn. Cílem práce je vytvořit funkční webovou aplikaci, která by uživatelům pomáhala rizikové faktory řídit a snižovat. Práce začíná důkladnou rešerší, která popisuje nejčastější rizika a rozebírá investování do kryptoměn prismatem behaviorálních věd. Dále je proveden výzkum formou strukturovaných rozhovorů a tematické analýzy. Výsledky přinášejí zjištění, že majorita investorů vstupuje na trh impulzivně pod tíhou strachu z promeškání a sociálních sítí. Na základě rešerše a provedeného výzkumu je navržena a implementována webová aplikace, která výše uvedené faktory spojené s investováním adresuje a snaží se jejich negativní dopad minimalizovat. Výsledným artefaktem je zdrojový kód plně funkční aplikace implementované v moderním paradigma pomocí nejmodernějších programovacích frameworků Nuxt.js (front-end) a Laravel (back-end). Pro objektivní zhodnocení přínosu a potenciálního přínosu této webové aplikace autor vykonal obsáhlou kvalitativní analýzu nad interview s jejími třemi pilotními uživateli.