Vyhodnocení dopadu "Share of Search" na velikost podílu firem na vybraných trzích v ČR v letech 2019-2022 - Janoušek, David (2023)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu dopadu metriky Share of Search na tržní podíly firem působících na území České republiky v odvětví energetických nápojů a sportovního oblečení a obuvi v období mezi lety 2019 a 2022. Na základě výsledků je vyhodnocena vhodnost metriky pro stanovení měřitelných cílů a řešení problému principal-agent. Práce zkoumá vztah metriky Share of Search a skutečných tržních podílů pomocí korelace a regrese mezi podílem na trhu vyhledávání a reálnými podíly firem během zkoumaného období. Je zde zdůrazněna aktuálnost tématu, zejména v kontextu rychlého přijetí metriky Share of Search vytvořené roku 2020, a rozšiřuje existující poznatky o vztahu mezi hledaností a skutečnými tržními podíly. Práce potvrzuje částečnou relevanci metriky Share of Search pro určité značky a trhy. Omezení metriky je zejména v nekonzistentnosti výsledků. V případě korelace se jednalo o volatilitu hodnot Pearsonova koeficientu, jež nabývá střídavě kladných a záporných hodnot, což omezuje využitelnost metriky pro stanovení měřitelných cílů. Z pohledu regrese se podařilo u vybraných značek potvrdit vliv hledanosti na podíl na trhu. V žádném modelu se však tento vliv nepodařilo potvrdit u všech značek, díky čemuž je využitelnost metriky pro stanovení měřitelných cílů a eliminaci problému principal-agent taktéž nedostatečná.