Hospodársky vývoj Slovenskej republiky v rokoch 1993-1998 - Drgová, Zuzana (2023)
Diplomová práca analyzuje hospodársky vývoj Slovenskej republiky od roku 1993 do roku 1998. Teoretická časť odráža východiskovú pozíciu Slovenskej republiky po páde komunistického režimu a charakterizuje odlišné prístupy k transformácii ekonomiky. Takisto popisuje česko-slovenské vzťahy a vysvetľuje príčiny nezhôd, ktoré vyústili v roku 1993 do rozdelenia federácie. Praktická časť skúma slovenskú ekonomiku poznačenú divokými privatizačnými procesmi. Okrem toho rozoberá makroekonomický vývoj a poukazuje na politickú netransparentnosť, ktorá negatívne pôsobila na bankový sektor a spomaľovala prílev zahraničných investícií, potrebných k reštrukturalizácii slovenského priemyslu. Záver sa venuje trhu práce s dôrazom na problém vysokej nezamestnanosti a taktiež popisuje sociálnu politiku v sledovanom období.