Hospodársky vývoj Slovenskej republiky v rokoch 1993-1998 - Drgová, Zuzana; Váňa, Daniel; Zeman, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Diplomová práca analyzuje hospodársky vývoj Slovenskej republiky od roku 1993 do roku 1998. Teoretická časť odráža východiskovú pozíciu Slovenskej republiky po páde komunistického režimu a charakterizuje odlišné prístupy k transformácii ekonomiky. Takisto popisuje česko-slovenské vzťahy a vysvetľuje príčiny nezhôd, ktoré vyústili v roku 1993 do rozdelenia federácie. Praktická časť skúma slovenskú ekonomiku poznačenú divokými privatizačnými procesmi. Okrem toho rozoberá makroekonomický vývoj a poukazuje na politickú netransparentnosť, ktorá negatívne pôsobila na bankový sektor a spomaľovala prílev zahraničných investícií, potrebných k reštrukturalizácii slovenského priemyslu. Záver sa venuje trhu práce s dôrazom na problém vysokej nezamestnanosti a taktiež popisuje sociálnu politiku v sledovanom období.
Vedoucí práce: Daniel Váňa
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses