Analýza strategie zvyšování efektivity podnikových procesů prostřednictvím umělé inteligence - Homolka, David; Tyll, Ladislav; Badie, Natálie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce se zaměřuje na hloubkovou analýzu strategií zvyšování efektivity podnikových procesů s využitím umělé inteligence (AI). V kontextu stále rozvíjející se oblasti AI v podnikové praxi je cílem práce identifikovat klíčové výzvy a přínosy této technologie a navrhnout přístupy, které by mohly být úspěšně implementovány ve firemním prostředí. Práce systematicky zkoumá nejnovější poznatky a trendy v oblasti AI a podnikových procesů, přičemž se zaměřuje na faktory ovlivňující úspěšnost implementace. S analýzou odborné literatury se věnuje otázkám, jako je novost tématu, relativní nedostatek relevantních dat, dynamika rozvoje AI a technologického prostředí, ve kterém podniky operují. Metodologie zahrnuje kombinaci logických metod, včetně indukce, dedukce a abdukce, s důrazem na logickou abduktivní analýzu ve teoretické části. Praktická část práce se opírá o obsahovou analýzu dostupných informací o implementaci AI v podnikových procesech u vybraných firem a zhodnocuje, do jaké míry se strategie liší a kde jsou identifikovatelné společné prvky. Závěry práce poukazují na variabilitu v přístupech firem k implementaci AI, přičemž klíčovým prvkem je schopnost využívat dostupná data. Navrhované strategie jsou formulovány s ohledem na tuto variabilitu a zdůrazňují důležitost kontinuálního školení a zapojení lidského prvku k posouzení výstupů AI. Získané poznatky mají praktický význam pro firmy, které zvažují nasazení AI k optimalizaci svých procesů, a představují přínosný přístup k adaptaci na rychle se měnící technologické prostředí.
Vedoucí práce: Ladislav Tyll
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses