Rozhodování za podmínek rizika ve vědomostní soutěži - Vesecká, Alžběta; Kotrba, Vojtěch; Krejčová, Nikola, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na zkoumání averze k riziku u soutěžících na základě vědomostní soutěže “Chcete být milionářem?“, vzhledem k využití nápovědy 50/50. Cílem práce je zjistit, zdali jsou někteří účastníci více averzní k riziku a zda existují statisticky významné rozdíly v jejich přístupu k riziku v závislosti na pohlaví, počtu dětí, rodinném stavu, soutěžní a výchozí částce a dalších nezávislých proměnných. Výzkum je proveden na základě logistické regresní analýzy za použití vzorku 200 soutěžících. Výsledky vykazují statisticky významný vztah na pravděpodobnost riskování v případě použití nápovědy 50/50 u jedinců vzhledem k počtu dětí, rodinnému stavu, soutěžní i výchozí částce. Dále je model rozdělen na detailnější analýzu v počtu 169 soutěžících, jež využívali nápovědu 50/50 v sekci s nízkými sázkami a v počtu 31 soutěžících, jež využívali tuto nápovědu v sekci s vysokými sázkami. V případě modelu s nízkými sázkami existuje statisticky významný vztah na pravděpodobnost riskování vzhledem k počtu dětí, naproti tomu v případě modelu s vysokými sázkami vzešel statisticky významný vztah mezi použitím nápovědy 50/50 a pravděpodobností riskování u proměnné značící rozlohu bydliště. Pohlaví nevykazuje statisticky významný vliv na pravděpodobnost riskování v případě použití nápovědy 50/50 u soutěžících v žádném z modelů.
Vedoucí práce: Vojtěch Kotrba
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses