Účetní a daňové dopady vládních opatření v souvislosti s COVID-19 v České republice a ve Slovenské republice - Lehotayová, Martina; Müllerová, Libuše, 1945-; Černý, Václav, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Cílem této diplomové práce je identifikovat a popsat opatření v oblasti daní a účetnictví, jakož i poskytnuté dotace v České a Slovenské republice v reakci na mimořádnou situaci způsobenou pandemií koronaviru. Práce se také zaměřuje na hodnocení ekonomického dopadu této pandemie na vybraná odvětví a podnikatelské subjekty v obou zemích. Důraz je rovněž kladen na způsob, jakým se přítomnost COVID-19 odráží v účetních výkazech vybraných společností. Diplomová práce je rozdělena do pěti kapitol. V rámci nich je přiblížen průběh pandemie a daňové a účetní opatření přijatá v souvislosti s pandemií koronaviru v České republice a na Slovensku. Pozornost je taktéž věnována finančním příspěvkům a dotacím poskytnutým na zmírnění negativních důsledků přítomnosti COVID-19 ze strany jednotlivých zemí. Poslední kapitola je zaměřena na analýzu ekonomického dopadu koronaviru na vybraná odvětví a společností pomocí odborných analýz a krátké finanční analýzy. V práci bylo zjištěno, že ekonomický úder koronaviru byl významný, a i navzdory poskytnutím daňovým úlevám a dotacím měla pandemie negativní ekonomický dopad na řadu podnikatelských subjektů.
Vedoucí práce: Libuše Müllerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses