Investování do LEGO stavebnic - Přeučil, David (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá vytvořením predikčních modelů cen stavebnic LEGO na sekundárním trhu. První kategorie modelů se pokouší pomocí různých atributů LEGO stavebnic předpovědět aktuální cenu nerozbalené, již oficiálně neprodávané stavebnice na sekundárním trhu. Pro tuto predikci jsou použita data z 3608 uskutečněných transakcí pro 1074 různých stavebnic. Sledované transakce byly povedeny přes internetové tržiště eBay.com na území USA mezi zářím a listopadem roku 2023. Predikční modely jsou vytvořeny regresní analýzou. Vysvětlovaná proměnná v modelech je aktuální cena stavebnice na sekundárním trhu. Nejlepšímu modelu se podařilo vysvětlil 80 % rozptylu aktuální ceny. Druhá kategorie modelů se pokouší předvídat budoucí cenu nerozbalených a již oficiálně neprodávaných stavebnic na základě předchozí ceny. K této predikci je použit model ARIMA. Modelu se podařilo predikovat ceny stavebnic na sekundárním trhu půl roku dopředu.