Dopad covidové krize na hospodaření podniků v sektoru ubytování, stravování a pohostinství v ČR a Německu - Selifanova, Mariia; Jablonský, Petr; Marek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Diplomová práce sleduje dopad covid-19 na hospodaření podniků v sektoru ubytování a stravování v ČR a v Německu, a to na základě analýzy změn poměrových ukazatelů finanční analýzy v letech 2020 a 2021 ve srovnání s rokem 2019. Výsledky pro jednotlivé země jsou následně porovnány a pomocí regresní analýzy je ověřen vliv pandemie na změny ukazatelů. Práce obsahuje úvod do teorie finanční analýzy a shrnutí protipandemických vládních opatření obou států a státních podpor v období pandemie. Pro analýzu byly vybrány následující ukazatele: rentabilita celkového kapitálu, obrat celkových aktiv, běžná likvidita, celková zadluženost, doba obratu pohledávek z obchodních vztahů, doba obratu závazků z obchodních vztahů a obchodní deficit. Z analýzy plyne, že v roce 2021 byla finanční situace lepší než v roce 2020. Rentabilita českých podniků byla během pandemie vyšší, nicméně v Německu byly vyšší efektivita využití aktiv, hodnoty běžné likvidity a kratší doba obratu pohledávek a závazků z obchodních vztahů. Výraznější byly v Německu pokles ziskovosti, ztráta efektivity využití aktiv a nárůst úrovně zadlužení, ačkoli protipandemická vládní opatření v Německu byla mírnější a státní podpory rozsáhlejší. Ukazatele doba obratu závazků z obchodních vztahů a celková zadluženost vykazují v obou státech velice obdobný vývoj. Největší rozdíly ve vývoji vykazují ukazatele obchodní deficit a rentabilita celkového kapitálu. Na základě regresní analýzy byl potvrzen vliv pandemie na změny rentability celkového kapitálu, doby obratu závazků z obchodních vztahů a obchodní deficit.
Vedoucí práce: Petr Jablonský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses