Analýza vývoje penzijního systému v Mexiku (1955-2022) - Rezek, Adam; Brabec, Petr; Šmilňák, Richard; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Bakalářská práce se zabývá analýzou vývoje penzijního systému v Mexiku od roku 1955 po současnost. Hlavním cílem práce je analýza jednotlivých reforem a zhodnocení přechodu zPAYG systému na systém individuálních účtů (FF DC). Teoretická část definuje základní teoretická východiska penzijních systémů. Dále komparuje základní modely penzijních systémů. Praktická část se zaměřuje na deskripci současného penzijního systému v Mexiku a analýzu jednotlivých reforem s důrazem na systémovou reformu v roce 1997, zapříčiněnou převážně špatným financováním IMSS. Následně se věnuje komparaci penzí dvou průměrně vydělávajících účastníků penzijního systému, kde první účastník zůstal v PAYG systému a druhý účastník si zvolil penzi podle nového systému individuálních účtů. Z výpočtů vyplývá, že vyšší měsíční penze je v původním PAYG systému.
Vedoucí práce: Petr Brabec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses