Analýza vývoje odvětví cestovního ruchu České republiky během let 2003-2022 s důrazem na pandemii koronaviru - Maršálová, Kateřina (2023)
Pandemie koronaviru ovlivnila mnoho oblastí ekonomiky, avšak cestovní ruch patří mezi odvětví, která byla zasažena nejcitelněji. Stabilita odvětví byla během krize narušena a výzvy, kterým bylo potřeba čelit vyžadují hlubší porozumění pro následné poučení v oblasti vládního rozhodování pro krize následující. Cílem bakalářské práce je posoudit stav odvětví cestovního ruchu v České republice na základě dat čerpaných především ze satelitního účtu cestovního ruchu a zasadit roli odvětví v České republice do kontextu zemí Evropské unie. Dále provést komplexní analýzu dopadů pandemie koronaviru na odvětví cestovního ruchu. Práce také bere v potaz provedená vládní opatření nebo vydané strategické dokumenty, které rozvoj odvětví ovlivňují. Použitá metoda práce je analýza získaných dat a jejich komparace v období před pandemií a během ní. Z analýzy vyplývá, že se během pandemie změnila struktura spotřeby cestovního ruchu v České republice ve prospěch rezidentů oproti spotřebě nerezidentů, ačkoli v období před pandemií spotřeba nerezidentů převládala. Během pandemie se změnila také struktura intenzity cestovního ruchu v krajích – Praha měla největší propad v rámci všech krajů. Dále práce nastiňuje, kterým rizikům musí odvětví čelit jako je problematika zaměstnanosti (převážně klesající nebo stagnující vývoj podílu zaměstnaných osob v cestovním ruchu na celkové zaměstnanosti, nedostatek zkrácených úvazků pro efektivní flexibilitu pracovního trhu cestovního ruchu, nerovnoměrné rozdělení mužů a žen v zaměstnáních služeb cestovního ruchu), problematika sezonnosti nebo problematika dlouhodobého vývoje např. s ohledem na životní prostředí.