Genderové rozdíly na trhu práce se zaměřením na odměňovaní v zemích V4 za období 2012–2021 - Procházková, Kateřina; Ševčíková, Michaela; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Bakalářská práce je věnována problematice rovných příležitostí pro muže a ženy na trhu práce se zaměřením na odměňování. Hlavním cílem této práce je provést hodnocení postavení žen na pracovním trhu v zemích Visegrádské čtyřky v období 2012 až 2021. Teoretická část práce definuje základní pojmy spojené s konceptem rovných příležitostí a odměňování, představuje nástroje pro podporu genderové rovnosti včetně legislativního rámce, institucionálního zabezpečení a finanční podpory v rámci Evropské unie a jednotlivých států. V praktické části práce pak probíhá komparativní analýza postavení žen na trhu práce s využitím základních statistických ukazatelů. Dále je věnována pozornost otázkám segregace na pracovním trhu a rozdílům ve mzdách mezi pohlavími. V poslední kapitole práce jsou formulována opatření, která by mohla přispět ke zlepšení situace žen na pracovním trhu daných zemí. Práce upozorňuje na nerovné postavení žen na trhu práce a zdůrazňuje, že těmto nerovnostem lze čelit prostřednictvím úsilí o překonání genderových stereotypů, podporou rovnováhy mezi prací a rodinným životem, flexibilními pracovní režimy a přizpůsobením rodinné politiky.
Vedoucí práce: Michaela Ševčíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses