Komparace způsobu financování zdravotního systému České Republiky a USA v letech 2011-2021 - Peštálová, Andrea; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Bakalářská práce se věnuje komparaci systémů financování zdravotnictví v České republice a USA mezi lety 2011–2021. V teoretické části je vysvětlení základních pojmů spojených se zdravotnictvím a popis zdravotnických modelů se zaměřením na Bismarckův model a Liberální model. V praktické části jsou oba systémy analyzovány a následně komparovány podle celkové výše výdajů na zdravotnictví, podílu soukromých a veřejných výdajů na celkových výdajích a podílu přímých plateb od pacientů na celkových výdajích. Z komparace vyplývá, že zdravotní systém v České republice je financovaný z veřejných zdrojů více než systém v USA. Dále z komparace vyplývá, že zdravotní systém v USA vynaloží na zdravotnictví každým rokem více než dvojnásobek podílů z HDP než Česká republika.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses