Financování divadelních institucí za pandemie Covid-19 na příkladu Divadla v Dlouhé a Divadla Na Fidlovačce - Fluhsová, Andrea (2023)
Diplomová práce se zabývá tématem financování divadelních institucí se zaměřením na vyrovnávání se s nelehkou finanční situací za pandemie Covid-19. Cílem této práce je zanalyzovat finanční hospodaření divadelních institucí – Divadla Broadway a Divadla Na Fidlovačce, za období pandemie Covid-19 v letech 2020 a 2021 v porovnání s obdobím před pandemií Covid-19 v letech 2017–2019. Teoretická část práce se věnuje literární rešerši vztahující se ke kontextu divadelních institucí, zdrojů financování divadel, včetně veřejných, soukromých a vlastních zdrojů, a v neposlední řadě je pozornost věnována pandemii Covid-19 a jejímu vlivu na kulturu. Metodologická část popisuje metodu finanční analýzy, jež slouží k posouzení finančního zdraví divadelních institucí, a zároveň je v rámci kvalitativního výzkumu popsána metoda sběru dat v podobě polostrukturovaného rozhovoru se zástupci divadel. Na metodologickou část navazuje část praktická, ve které je prostřednictvím finanční analýzy vyhodnocena finanční situace Divadla Broadway a Divadla Na Fidlovačce v letech 2017–2021. K získání potřebných dat k analýze jsou využity zveřejněné údaje ve výročních zprávách. Smyslem praktické části je zodpovězení předem stanovených výzkumných otázek týkajících se finančního zdraví divadel, zdrojů financování a jejich změn s ohledem na vládní opatření zavedená v důsledku pandemie Covid-19, a případných odlišností ve finančních zdrojích souvisejících s rozdílnou právní formou divadel. Na základě výsledků finančních analýz a poznatků zjištěných rozhovory jsou následně zodpovězeny výzkumné otázky a uvedena doporučení týkající se efektivnějšího využívání a získávání finančních zdrojů.