Proces budování vztahu a přípravy zaměstnance na výkon práce ve vybrané společnosti - Hořáková, Veronika (2023)
Práce se zabývá problematikou pre-boardingu, tedy obdobím, které předchází samotnému nástupu nového zaměstnance do společnosti. Za cíl si práce klade navázat na předešlý výzkum ohledně adaptace zaměstnanců v konkrétní firmě a popsat její přednástupní fázi ve stávající podobě. K tomu jsou v práci využity interní materiály společnosti a polostrukturované rozhovory se 6 pracovníky, pro získání konkrétních zkušeností od nově nastoupených zaměstnanců a dále pro získání názoru HR manažera. Analýzou interních materiálů a tematickou analýzou je získán výsledek, který poukazuje na velmi jednoduché pojetí pre-boardingu, které je však dle situace a možností obohacováno o osobní kontakt s kandidátem. Také díky tomu hodnotí zaměstnanci pre-boarding za dostatečný a nemají na něj další požadavky. S přihlédnutím k těmto výsledkům, ale také názorům HR manažera a sekundárnímu výzkumu, jsou na závěr tohoto šetření navrženy možné kroky pro další práci s pre-boardingem.