Analýza efektivity sociální podpory rodin v ČR v letech 2017-2022 - Baranová, Karina; Štípek, Vladimír, 1986-; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Tato bakalářská práce analyzuje efektivnost sociální podpory rodin s dětmi v České republice v letech 2017-2022. V první řadě se zabývá jednotlivými druhy sociální podpory, které mohly ve sledovaném období rodiny s dětmi čerpat, a blíže zkoumá ta opatření, která byla zavedená během krize COVID-19 a energetické krize. Následně komparuje rodinnou politiku a opatření, která byla zavedena během pandemie COVID-19 a energetické krize v Německu. Bakalářská práce se dělí na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá základními pojmy a mechanismy, na základě, kterých funguje sociální a rodinná politika v České republice, přičemž v této části bude především použita metoda literární rešerše. Praktická část zahrnuje analýzu ze statistických údajů ČSÚ, MPSV, ale i dat Evropské komise. Výsledky práce naznačují, že i přes prospěšnost většiny zavedených opatření pro zlepšení situace rodin s dětmi se objevily výzvy, které omezily jejich účinnost. Bakalářská práce zdůrazňuje především potřebu cílenějších politik ze strany státu, které budou adresovat především specifické potřeby těch nejzranitelnějších skupin. Ukazuje na silné i slabé stránky stávajících opatření a poskytuje doporučení, jak v budoucnu zlepšit jejich efektivitu.
Vedoucí práce: Vladimír Štípek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses