Proces osvojení hybridního projektového řízení v IT sektoru - Reitingerová, Marie (2023)
Diplomová práce se věnuje tématu hybridního projektového řízení. Cílem práce je zjistit, jakým způsobem probíhá osvojení hybridního projektového řízení v IT sektoru a v jaké podobě se hybridní přístup v praxi aplikuje. Hybridní projektové řízení je považováno za relativně novodobý, ale velmi populární trend, který umožňuje organizacím řídit své projekty efektivněji a s větší šancí na úspěch, a tím také zvýšit svou konkurenceschopnost. Vzhledem k aktuálnosti tématu je identifikována potřeba toto téma zkoumat zejména z pohledu praktické implementace. Cíl práce je naplněn úvodní rešerší existující literatury a dále vlastním kvalitativním výzkumem ve formě hloubkové případové studie. Zkoumaným případem je organizace z kategorie malých a středních podniků působících v IT sektoru. Sběr dat proběhl prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů, zúčastněného pozorování a analýzy dokumentace. Na základě analýzy dat jsou vyhodnoceny dvě výzkumné otázky, které zkoumají proces osvojení hybridního projektového řízení a jeho používané podoby. Výstupem jsou definované hybridní modely, které organizace aplikuje, a dále je popsán proces osvojení hybridního přístupu od vzniku organizace do současnosti, včetně klíčových faktorů, jako jsou poučení z minulých neúspěchů.