Komparativní analýza dopadů krize COVID-19 na české a slovenské banky v letech 2020-2022 - Filip, Tomáš (2023)
Tato diplomová práce analyzuje dopad krize spojené s COVID-19 na české a slovenské banky. K tomu je využita analýza finančních ukazatelů bank a komparace jejich vývoje v letech 2020 a 2022. Pro každý analyzovaný ukazatel je stanovena hypotéza, že v roce 2020 zaznamenal významný výkyv oproti předchozímu období. Výkyvy sledovány na datech za celkové bankovní sektory Česka a Slovenska, které jsou mezi sebou komparovány. U třech z pěti analyzovaných ukazatelů se hypotéza potvrdila. Následně jsou výkyvy analyzovány detailně na základě analýzy výsledků a výročních zpráv jednotlivých bank. Výsledky jednotlivých bank jsou také komparovány mezi bankami. Analýza potvrzuje, že k výkyvům došlo kvůli krizi spojené s COVID-19, které měla negativní dopad na ziskovost bank a efektivitu nakládání s příjmy a náklady bank.