Genderová diverzita ve vybrané firmě XY a její souvislosti s kulturou firmy - Fricová, Anna; Hubinková, Zuzana, 1971-; Vacek, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Genderová diverzita v pracovním prostředí se stala klíčovým tématem v moderním světě. Navzdory široké škále možností, které dnešní doba nabízí ženám pro efektivní skloubení rodinného a pracovního života, je stále patrné, že na vedoucích pozicích převažují muži. Diskriminace na základě pohlaví zůstává tak jednou z nejčastějších forem diskriminace v České republice. Aktuálně jsou podniky více než kdy jindy vyzývány k zajištění inkluzivního prostředí, kde se každý zaměstnanec cítí respektován a hodnocen nezávisle na jeho pohlaví. Jak genderová diverzita proniká do firemního prostředí, stává se klíčovým faktorem ovlivňujícím organizační kulturu. Cílem této práce je analýza vlivu genderové diverzity na kulturu a vnímání genderové diverzity v daném podniku jejími zaměstnanci. Metody výzkumu použité pro detailní zkoumání této problematiky zahrnují hloubkové polostrukturované rozhovory, jehož respondenty se stalo dvanáct zaměstnanců vybrané firmy. Získaná data byla dále interpretována pomocí otevřeného kódování. Praktický přínos této práce zahrnuje formulaci konkrétních doporučení pro vybraného zaměstnavatele, která vycházejí z výsledků výzkumu a interpretace dat. Následná implementace navržených doporučení by měla umožnit lépe pochopit potřeby zaměstnanců v souvislosti s genderovou diverzitou, a nepřímo tak pozitivně ovlivnit jejich pracovní spokojenost.
Vedoucí práce: Zuzana Hubinková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses