Využití XR v odvětvích průmyslu a jejich vývoj. - Trabelsi, Kamel (2023)
Tato bakalářská práce se věnuje zjištění využití XR v různých odvětvích průmyslu a vývoji užívaných metod. V první části práce byla provedena rešerše literatury a byly definovány pojmy, které souvisí s problematikou XR. Následně byl popsán vývoj a možnosti metod užití těchto systémů. Ve druhé části bylo provedeno kvantitativní dotazníkové šetření s cílem odpovědět na dvacet jedna dílčích výzkumných otázek spojených s úrovní využití XR v různých odvětvích průmyslu, z čehož jedna část dotazníku vycházela z předchozích studií a ve druhé se jednalo o standardizovaný dotazník SUS (System Usability Scale). Dotazník vyplnilo celkem 52 respondentů z řad společností využívající XR ve svých procesech. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že většina respondentů reagovala na využití XR v procesech daných společností kladně. Vzhledem k rychle vyvíjejícímu se trhu je důležité, aby se společnosti zaměřily na další rozvoj a výzkum metod užití XR.