Analýza obchodníků s cennými papíry působících v České republice s ohledem na přístup českých retailových investorů k riziku k roku 2023 - Hynštová, Karolína; Klement, Josef, 1990-; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Tato práce reaguje na aktuální situaci na trhu obchodníků s cennými papíry, kteří se snaží využít nadále se zvyšujícího množství investorů a získat nové klienty. Konkrétně se práce zabývá analýzou akciových brokerů s ohledem na rizikový profil českého retailového investora. V rámci šetření je na základě četnosti uvedení zjištěno 15 brokerů, kteří nabízí své služby i českým občanům. Analyzováno je pak sedm nejpopulárnějších z nich. Při srovnání poplatkové struktury a sestavení stupnice hodnocení rizikových atributů vychází čtyři brokeři nejméně rizikoví a tři brokeři s vyšším podílem rizikových atributů. Nikdo z brokerů nespadá do třetí, vysoce rizikové skupiny. Z druhého dotazníkového šetření (sběr proveden agenturou Ipsos) vyplývá, že nelze striktně definovat tři rizikové profily investorů bez toho, aniž by na základě jejich chování neexistoval průnik. Zatímco riziko averzní jedinci se rozhodují jako risk averzní, risk neutrální jedinci taktéž inklinují spíš k risk averzi. Rozhodování jedinců vyhledávajících riziko je pak kombinací všech tří přístupů. Test korelace zároveň dokazuje kladný vztah mezi sebe hodnocením investorů na základě rizika a jejich rozhodovacími postupy, čímž falsifikuje stanovenou hypotézu.
Vedoucí práce: Josef Klement
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses