Holandská nemoc - případová studie Kanady a Ruské federace v období 2000 - 2022 - Řeholová, Karolína (2023)
Holandská nemoc je jedním z ekonomických transmisních mechanismů teorie prokletí přírodních zdrojů. Teorie holandské nemoci naznačuje, že země s bohatými nerostnými zdroji vykazují nižší tempo ekonomického růstu v průběhu delšího časového období. Holandská nemoc vysvětluje ekonomický aspekt této teorie, přičemž její mechanismus funguje následovně. Po expanzi těžebního sektoru dochází k reálné apreciaci směnného kurzu, což je následováno růstem reálných mezd. Tyto změny pak způsobují migraci pracovních sil a vedou k deindustrializaci, což má za následek, že se ekonomika stává závislou na expandujícím sektoru. Cílem této práce je analyzovat vliv holandské nemoci na ekonomickou prosperitu zvolených zemí, tedy Kanady a Ruské federace, v letech 2000-2022 a zjistit, zda dané země holandskou nemocí skutečně trpí. V teoretické části jsou představeny a vysvětleny pojmy, které se úzce pojí s problematikou holandské nemoci a jsou zde uvedeny též jednotlivé symptomy holandské nemoci. Na základě těchto symptomů je v praktické části následně zkoumána přítomnost holandské nemoci ve vybraných zemích. V průběhu sledovaného období je možné pozorovat všechny příznaky holandské nemoci v Ruské federaci a částečně lze přítomnost tohoto fenoménu potvrdit i na případu Kanady.