Vývoj trhu s ropou v letech 1990-2022 na příkladu USA, Ruska a Číny - Filip, Martin (2023)
Cílem diplomové práce je poskytnout komplexní kvantitativní analýzu cenového vývoje ropy, včetně analýzy volatility a determinantů cen ropy od roku 1990 do roku 2022. Práce si dále klade za cíl zhodnotit přesnost cenových předpovědí ropy a zkoumat trendy v produkci a spotřebě ropy na příkladu USA, Ruska a Číny. Dalším cílem práce je otestovat Prebisch-Singerovu hypotézu. Vzhledem k důležitosti, kterou komodita jako je ropa pro lidstvo má, představuje sledování vývoje trhu s ropou aktuální téma již po celá desetiletí. V teoretické části je vymezena metoda regresní analýzy, cenová volatilita, Prebisch-Singerova hypotéza a referenční benchmarky při sestavování cen ropy. Dále jsou pomocí literární rešerše představeny dosavadní výzkumy z oblastí, které jsou součástí praktické části práce. Praktická část zpracovává cenový vývoj WTI, Brent a Dubai ropy, včetně volatility od roku 1990 do roku 2022. Dále jsou zkoumány cenové determinanty ropy a zkoumána je také přesnost predikcí cen ropy Světovou bankou. Předposlední kapitola analyzuje trendy v produkci a spotřebě ropy v USA, Rusku a Číně. Závěrečná kapitola doplňuje výzkum o testování Prebisch-Singerovy hypotézy. Z diplomové práce vyplývá, že cenový vývoj benchmarků ve sledovaném období silně koreluje mezi sebou a ropa představuje velmi volatilní komoditu, především pak v době ekonomických krizí. Vztah mezi cenou zemního plynu a cenou ropy je vyhodnocen jako nejsilnější determinant ceny ropy ze sledovaných faktorů. Výzkum přesnosti cenových predikcí dochází k očekávanému závěru, že čím kratší časový horizont predikce, tím přesnější je cenová predikce. Prebisch-Singerova hypotéza na základě komparace průměrného růstu cen ropy s růstem celosvětové hladiny nebyla potvrzena.