Vyčerpatelnost neobnovitelných přírodních zdrojů : reálná hrozba pro 21. století? - Procházková, Jaroslava; Zubíková, Adéla; Ševčíková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Cílem diplomové práce je prozkoumat problematiku neobnovitelných zdrojů a analyzovat vzácnost zdrojů do budoucna, dále zhodnotit, zda reálně hrozí jejich vyčerpání a jaké by to mělo následky na budoucí hospodářský vývoj. Teoretická část se v první řadě zabývá charakteristikou přírodních zdrojů a jejich základním dělením. V dalších kapitolách shrnuje poznatky jiných autorů, kteří se touto otázkou již zabývali, a jejich závěry slouží jako podklad při práci s aktuálními daty. V neposlední řadě poukazuje na to, že se tato problematika stává tématem zajímavým i pro laickou veřejnost a může potenciálně ovlivňovat i politické myšlení. Praktická část se orientuje konkrétně na ropu, zemní plyn a uhlí. Práce primárně pracuje s dostupnými daty od roku 2001 do 2021. Porovnává dostupné množství v roce 2001 a 2021 a také to, jak se velikost rezerv vyvíjela v posledních 21 letech. Neopomenutelnou proměnnou je také rostoucí spotřeba, která má vliv na konečné množství v rezervách. Praktická část se také zabývá vývojem cen vybraných zdrojů. Ukázalo se, že cena těchto zdrojů nijak nekoresponduje s velikostmi ložisek. Každá kapitola věnující se jednotlivé komoditě je završena výhledem do budoucích let. Na základě porovnání množství zdroje a jeho spotřeby je kvantifikováno, zda a případně kdy reálně hrozí, že bude daný energetický zdroj zcela vyčerpán. Přestože výsledky pro všechny tři zkoumané zdroje nejsou totožné, ve všech případech závěry této práce indikují, že kompletní vyčerpání není zcela realistické.
Vedoucí práce: Adéla Zubíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses