Analýza vývoje životní úrovně obyvatelstva v České republice po vstupu do EU (období 2004-2022) - Oulická, Aneta; Zubíková, Adéla; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Diplomová práce analyzuje vývoj životní úrovně obyvatel České republiky (ČR) od vstupu země do Evropské unie (EU) až po současnost. S ohledem na vnímané obavy a pociťované zhoršení životních podmínek občanů se práce zaměřuje na identifikaci faktorů ovlivňujících životní úroveň v zemi. Teoretická část práce se věnuje konceptu životní úrovně a jejího měření, rozlišuje mezi objektivním a subjektivním přístupem k hodnocení životní úrovně, zabývá se vlivem ekonomických faktorů na životní úroveň obyvatelstva a diskutuje o omezeních měření životní úrovně pouze pomocí hrubého domácího produktu. Dále se zabývá EU, identifikuje prvky vstupu ČR do EU a polemizuje o tom, jak EU podporuje členské státy ve zlepšování životní úrovně. Praktická část analyzuje životní úroveň pomocí vybraných ukazatelů v ČR v letech 2004-2022 a srovnává výsledky s průměrem zemí EU. Výzkum naznačuje postupné zlepšování životní úrovně obyvatel ČR a její přibližování se k průměru EU. Analýza také zkoumá vliv členství v EU na životní podmínky obyvatel a diskutuje o pozitivních i negativních dopadech tohoto členství. Práce se snaží objektivně zhodnotit vliv EU na změny v životní úrovni a rovněž zkoumá, zda zlepšení v tomto ohledu může být důsledkem vnitřního vývoje a kvality ČR samotné. Tato práce přispívá k pochopení vývoje životní úrovně v ČR a navrhuje směry pro další výzkum v této oblasti.
Vedoucí práce: Adéla Zubíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses