Vliv sociálních sítí na chování mladých návštěvníků galerií - Trnčáková, Pavla; Karlíček, Miroslav, 1979-; Kovářová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Tato diplomová práce zkoumá chování mladých Čechů navštěvujících galerie umění. Zabývá se jejich motivy pro návštěvu galerií za účelem budování digital self pomocí přidávání obsahu na sociální sítě. Ve třech pražských galeriích bylo pozorováno celkem 616 návštěvníků pro zjištění míry a rozsahu rozšíření tohoto jevu. Ze vzorku pozorovaných návštěvníků jich 250 pořídilo fotografii během návštěvy. Pozorovaný jev se mezi návštěvníky objevil ve 41 % případů. Následně byly realizovány individuální rozhovory s 10 respondenty. Data z rozhovorů byla analyzována a vzešlo z nich 6 tematických celků pro další zkoumání postojů a chování. Poté byla analyzována výsledná sebeprezentace respondentů na jejich Instagramových profilech. V diskusní části práce je doporučeno galeriím, jak využít tento trend ve svůj prospěch. Výsledky výzkumu vypovídají, že trend focení obsahu na sociální sítě a budování svého digital self se rozšířil i do galerií umění. Kulturní organizace jej však mohou využít ve svůj prospěch a mimo jiné díky tomu vylepšit komunikaci na svých sociálních sítích.
Vedoucí práce: Miroslav Karlíček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses