Vybrané možnosti měření mezinárodní konkurenceschopnosti - Thomasová, Ilona; Nečadová, Marta; Rusmichová, Lada; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Diplomová práce se zabývá národní konkurenceschopností a způsoby jejího měření. Cílem diplomové práce je zhodnocení postavení České republiky v rámci zemí V4 založené na komparaci výsledků vybraných metod používaných k měření národní konkurenceschopnosti. Teoretická část představuje pojem národní konkurenceschopnost a teoreticky vymezuje způsoby jejího měření. Je prezentován v současnosti tradiční způsob měření národní konkurenceschopnosti používaný pro mezinárodní srovnání, tj. vybrané multikriteriální ukazatele, a je také popsán základní model, kterým se inspirují kompozitní indikátory národní konkurenceschopnosti, tj. Porterův model diamantu, a jeho modifikace, umožňující adaptaci modelu na měnící se podmínky globální ekonomiky. V praktické části je jednak provedena vlastní komparace výsledků zvolených metod, jednak jsou identifikovány konkurenční výhody a nevýhody srovnávaných zemí. Aplikace různých modelů umožňuje posoudit, jak zvolená metodologie konstrukce kompozitního indikátoru ovlivňuje rozdíly v hodnocení zemí mezi sebou.
Vedoucí práce: Marta Nečadová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses