Analýza konkurence v bankovním sektoru v České republice - Popil, Andrij; Soukupová, Jana; Kaňková, Eva, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Diplomová práce se věnuje analýze konkurenčního prostředí v bankovním sektoru v České republice. Hlavním cílem práce je provést analýzu konkurence bankovního sektoru a určit, do jaké míry je toto tržní prostředí koncentrované. Dílčím cílem je určení nejvýznamnějších bankovních institucí, které se vyskytují na finančním trhu v České republice. V úvodu se tato práce zabývá pojmem konkurence a popisem základních tržních struktur z pohledu mikroekonomie. Další část se věnuje bankovnímu systému a jeho specifikům oproti ostatním odvětvím. V praktické části jsou vybrané bankovní společnosti vzájemně porovnávány z pohledu několika základních parametrů. Závěrečná část cílí na provedení výpočtů míry koncentrace bankovního sektoru v České republice pomocí ukazatele koncentračního poměru (ukazatel CRn) a Herfindahl-Hirschmanova indexu (HHI).
Vedoucí práce: Jana Soukupová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses