Inflační očekávání analytiků finančních trhů - zpětný pohled - Zamrazilová, Karolína; Pavelka, Tomáš, 1975-; Kubíček, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Tato kvalifikační práce si klade za cíl odpovědět na otázku, zda jsou inflační očekávání v české ekonomice spíše racionální (vpřed hledící) nebo adaptivní (vzad hledící). Vychá-zí z inflačních očekávání analytiků finančních trhů a podnikatelů v období od počátku roku 2010 až do poloviny roku 2023. První hypotézou bylo to, že očekávání obou typů subjektů je adaptivní, druhou hypotézou to, že očekávání analytiků jsou přesnější než očekávání podnikatelů. První hypotézu se podařilo potvrdit jak pro analytiky, tak i pro podnikatele – souvislost mezi předpověďmi a aktuální výší inflace (poslední známý údaj v momentě tvorby před-povědi) byla silnější než souvislost mezi jejich předpověďmi a následně skutečnou pozo-rovanou výší inflace. Druhá hypotéza byla potvrzena jen částečně – nižší průměrná od-chylka předpovědi od reality byla prokázána na 20% hladině významnosti pro období 2010 – 2019. Dílčím závěrem této kvalifikační práce je poměrně silná vazba analytiků i podnikatelů na inflační cíl centrální banky.
Vedoucí práce: Tomáš Pavelka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses