Ekonomické dopady digitalizace na zaměstnanost v automobilovém průmyslu v České republice v letech 2005-2022 - Hofmanová, Tereza; Rotschedl, Jiří, 1982-; Čermáková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Práce analyzuje vliv digitalizace na zaměstnanost v automobilovém průmyslu v České republice mezi lety 2005–2022, což je klíčové téma v kontextu Průmyslu 4.0. Hlavním cílem práce je identifikovat, jak technologické inovace ovlivňují strukturu pracovního trhu, produktivitu a kvalifikační požadavky, respektive jaké jsou dopady digitalizace na zaměstnanost v automobilovém průmyslu České republiky. Práce kombinuje teoretický rámec, zahrnující koncepty technologické nezaměstnanosti a polarizace trhu práce s praktickou částí, která využívá regresní analýzu a dotazníkové šetření. Problematika je zkoumaná pomocí kombinace regresní analýzy a dotazníkového šetření, která umožní analyzovat vztah mezi digitalizací a zaměstnaností v automobilovém průmyslu. Analýza je provedena na základě dat z Českého statistického úřadu, výročních zpráv AutoSAP a Mezinárodní federace robotiky (IFR). Výsledky ukazují, že digitalizace zvyšuje produktivitu, ale zároveň přispívá k polarizaci pracovního trhu, kdy rutinní pracovní místa zanikají, zatímco roste poptávka po vysoce kvalifikovaných pracovnících. Studie odhaluje potřebu investic do rekvalifikací a vzdělávacích programů a navrhuje řešení pro zmírnění negativních dopadů technologických změn.
Vedoucí práce: Jiří Rotschedl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses