Grafický design a technologie tisku pro luxusní svatební oznámení - Makariusová, Amadea (2023)
Bakalářská práce se zabývá tématem grafického designu a technologií tisku v oblasti luxusních svatebních oznámení. V teoretické části práce je sepsána rešerše zahrnující prvky a principy grafického designu včetně tiskových technologií a vlastností tiskového materiálu, které se v praxi dají využít pro tisk svatebních oznámení. V praktické části je demonstrován proces tvorby návrhu svatebního oznámení včetně jeho výroby v konkrétní tiskárně. Cílem práce je otestovat vytištěná svatební oznámení za pomocí zušlechťovacích tiskových technologií v praxi a zároveň zjistit, jak lidé o svatebních oznámeních smýšlí a co je pro ně při výběru podstatné. V rámci výzkumu je použita kvantitativní metoda dotazníkového šetření a kvalitativní metoda hloubkových rozhovorů. Výsledkem práce jsou potvrzené a vyvrácené hypotézy, které odhalují současný pohled na luxusní svatební oznámení v rámci generace mladých dospělých. Zajímavým poznatkem je, že ačkoliv jsou tiskoviny v rámci svateb tradicí již od pradávna, globální digitalizace začíná hrát svou roli i v tomto odvětví.