Analýza a komparace alternativních ukazatelů hospodářského růstu v ČR v letech 2012-2022 - Idelmoudden, Jakub (2023)
Cílem této akademické práce je, pomocí autorem použité komparativní a SWOT analýzy zjistit, zda existují jiné vhodné ukazatele hospodářského růstu. Hypotézou je tedy tvrzení, potvrzující existenci alternativních ukazatelů hospodářského růstu a jejich následnou identifikaci. Zkoumanými alternativními ukazateli jsou: HDI, Rushin index, GPI, Doing Business index, Indexy ekonomické svobody vydané od Fraser institute a Heritage foundation a index reálných cen. Analýza dokazuje, že Rushin index, indexy ekonomické svobody od Fraser institute a Heritage foundation a index reálných mezd splňují podmínky pro zařazení indexů do alternativních ukazatelů hospodářského růstu. U indexů HDI, GPI a Doing Business index byla hypotéza vyvrácena. Tato bakalářská práce neidentifikuje žádné alternativní ukazatele hospodářského růstu, které dokážou kompletně substituovat HDP při měření ekonomické výkonnosti daného státu. Na závěr autor vyvozuje doporučení pro čtenáře této akademické práce, pro další výzkum.