Analýza a komparace alternativních ukazatelů hospodářského růstu v ČR v letech 2012-2022 - Idelmoudden, Jakub; Vodžák, Milan; Dungl, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Cílem této akademické práce je, pomocí autorem použité komparativní a SWOT analýzy zjistit, zda existují jiné vhodné ukazatele hospodářského růstu. Hypotézou je tedy tvrzení, potvrzující existenci alternativních ukazatelů hospodářského růstu a jejich následnou identifikaci. Zkoumanými alternativními ukazateli jsou: HDI, Rushin index, GPI, Doing Business index, Indexy ekonomické svobody vydané od Fraser institute a Heritage foundation a index reálných cen. Analýza dokazuje, že Rushin index, indexy ekonomické svobody od Fraser institute a Heritage foundation a index reálných mezd splňují podmínky pro zařazení indexů do alternativních ukazatelů hospodářského růstu. U indexů HDI, GPI a Doing Business index byla hypotéza vyvrácena. Tato bakalářská práce neidentifikuje žádné alternativní ukazatele hospodářského růstu, které dokážou kompletně substituovat HDP při měření ekonomické výkonnosti daného státu. Na závěr autor vyvozuje doporučení pro čtenáře této akademické práce, pro další výzkum.
Vedoucí práce: Milan Vodžák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses