Aplikace systému soukromého zdravotního pojištění v ČR v letech 2012–2023 - Antušáková, Kateřina (2023)
Zdravotnictví se jakožto nepostradatelná součást každého sociálního systému neustále vyvíjí a přináší s sebou stále vyšší výdaje. Vzhledem k těmto rostoucím výdajům ve vyspělých zemích vznikly různé modely soukromého a veřejného financování a otázka, který z nich je pro danou zemi výhodnější a udržitelnější je klíčová, protože výrazně ovlivňuje ekonomiku dané země a kvalitu života v ní. Česká republika dlouhodobě užívá systém veřejného financování zdravotního systému, ale její zdravotnictví se potýká s mnoha výraznými problémy, jako je dlouhodobá podfinancovanost systému, nedostatečná kontrola kvality poskytovaných služeb a další. Proto se práce věnuje hypotéze, zda by pro ni soukromý model financování nebyl přínosnější. Práce nabízí analýzu českého, německého a amerického modelu financování zdravotnických systémů se zaměřením na jejich efektivnost v rámci dané ekonomiky a zasazuje jejich výsledky také do kontextu dalších zemí OECD. Z analýzy vyplývá, že český zdravotnický systém je v mnoha ohledech efektivní, ale měl by nabízet více možností spoluúčasti občanů, například skrze dobrovolné zdravotní pojištění po vzoru sousedního Německa, které by přispělo k motivaci pacientů více pečovat o své zdraví a dbát na prevenci a zároveň by pomohlo financovat oblasti zdravotnictví, které jsou v současné době podfinancované. Hypotéza tedy byla zamítnuta.