Analýza dopadů zavedení placené rodičovské dovolené na výstupy žen na trhu práce – případ vybraných států USA - Pospíšilová, Kateřina (2023)
Tato práce se zabývá analýzou dopadů zavedení placené rodičovské dovolené ve státech Rhode Island v roce 2014 a New York v roce 2018 na participaci žen na trhu práce, jejich odpracované hodiny a příjmy. Dopady zavedené politiky na příjmovou stránku žen jsou ověřovány pomocí proměnné výše hrubého ročního příjmu ze zaměstnání a proměnné vyjadřující účast v programu SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program). K analýze jsou využita data March Annual Social and Economic Supplement (ASEC) a identifikační strategie rozdílů v rozdílech. Kontrolní skupinu tvoří státy USA, které placenou rodičovskou dovolenou neposkytují. Analýza ve státě Rhode Island, s rodičovskou dovolenou v délce 4 týdnů, prokázala, že zavedení placené rodičovské dovolené zvýšilo pravděpodobnost, že bude žena po dovolené zaměstnána, neboť při tak krátké dovolené nedochází k přerušení kariéry a následnému dlouhému hledání nového pracovního místa. Zároveň je prokázána vyšší pravděpodobnost pobírání sociálních dávek. Placenou rodičovskou dovolenou tak nelze považovat za substitut dávek sociální podpory. Důkaz o tom, zda důvodem vyšší účasti matky na trhu práce byla kontinuita pracovní kariéry, se nepodařilo nalézt a je předmětem dalšího zkoumání. Nebyl nalezen statisticky významný efekt na počet odpracovaných hodin a výši ročního příjmu ze zaměstnání. Efekty zavedení placené rodičovské dovolené v New Yorku zůstávají nejednoznačné, neboť od zavedení této politiky uběhla krátká doba k projevení významnějších efektů.