Komparace penzijního systému v České republice a Maďarsku v letech 2009 až 2022 - Hylmarová, Laura; Lídlová Georgiu, Alena; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Předmětem této práce je komparace penzijních systémů České republiky a Maďarska v letech 2009 až 2022 se zaměřením na starobní důchody. V teoretické části jsou zkoumány typy financování důchodových systémů, teoretický vývoj penzijních systémů v daném období a shrnutí nejdůležitějších milníků, a to včetně nezbytného historického kontextu. Praktická část je zaměřena hledání podobností i rozdílů ve zdánlivě podobných systémech, na demografický vývoj obou zemí a na analýzu výdajů států na důchody spolu s mezinárodním srovnáním s průměrem zemí OECD. Práce dochází k závěru, že vzhledem k nepříznivému demografickému vývoji není ani jeden ze systémů do budoucna udržitelný.
Vedoucí práce: Alena Lídlová Georgiu
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses