Ekonomický dopad Brexitu na mezinárodní obchod mezi Velkou Británií a Českou republikou v letech 2016 až 2022 - Swami, Klára; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá ekonomickými dopady Brexitu na mezinárodní obchod mezi Velkou Británií a Českou republikou v letech 2016 až 2022. V teoretické části jsou pomocí literární rešerše charakterizovány ekonomické teorie týkající se mezinárodního obchodu a vysvětleny základní pojmy v souvislosti s Brexitem. V praktické části jsou analyzovány data týkající se České republiky a Velké Británie, přes časové srovnání je následně sledován vývoj dovozu, vývozu, celkového obratu a bilance obou zemí. V kapitole zabývající se zahraničními investicemi je sledován vývoj kapitálu a reinvestovaného zisku v čase. Následně je provedena literární rešerše pro zhodnocení změn v zahraničním platebním styku. V závěru praktické části je provedena SWOT analýza. Výzkum je založen primárně na datech dostupných ze stránek Českého statistického úřadu a České národní banky.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses