Možnosti zobecněné metody nejmenších čtverců v přítomnosti průřezové závislosti - Nejedlý, Tadeáš (2023)
Tato práce se zaměřuje na popis a aplikaci metody zobecněných nejmenších čtverců a metod prostorové ekonometrie při analýze průřezových dat s výrazným zaměřením na prostorovou závislost. Důraz je kladen na zkoumání vlastností a možností metody zobecněných nejmenších čtverců při odhadu lineárního regresního modelu, zejména při výskytu prostorové závislosti náhodných složek. Práce se rovněž zaměřuje na systematické zhodnocení různých přístupů k analýze prostorových dat prostřednictvím prostorové ekonometrie. Cílem práce je aplikace různých přístupů k odhadu reálných dat za přítomnosti průřezové závislosti a jejich následné hodnocení na základě hodnotících kritérií. Závěr práce je nejednoznačný, jelikož všechny zkoumané přístupy mohou poskytovat kvalitní odhady s kýženými vlastnostmi a při jejich výběru je nutné brát v potaz především charakter dat. I tak se podařilo vybrat nejlepší přístup pro odhad vstupních dat této práce.